Tq Kerana sudi ke blog ini

\m/*** Terlanjur ke sini tu rajin2 le klik iklan yang ada nuh****nulung kengkawan***dan kalau perlukan apa2 pertolongan cth: s'ware, tutorial ke movie ke hape ke jgn segan silu***klu mampu sy bantu***\m/

Friday, 4 November 2011

PPSMI: Menteri Pelajaran Buat Pengumuman Penting

 Timbalan Perdana Menteri mengumumkan bahawa pelajar yang sedang mempelajari matapelajaran matematik dan sains di bawah sistem PPSMI akan dibenarkan untuk terus menggunakan bahasa Inggeris sehingga mereka selesai pengajian di tingkatan 5.
Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan demikian ketika mengumumkan langkah-langkah pendekatan yang akan diambil dalam transisi dari PPSMI kepada bahasa kebangsaan semula, di sini, pada Jumaat.
Berikut adalah butiran penting pengumuman beliau:
> Semua murid dari tahun 2 sehingga tingkatan 5 tahun ini yang kini sedang mengikuti sistem PPSMI akan dibenar meneruskan pengajian mereka mengikut sistem tersebut sehingga mereka tamat belajar.
> Mulai tahun depan semua pelajar sekolah kebangsaan dari tahun 3 hingga tahun 6 akan dibenar untuk meneruskan pengajian mereka dalam matapelajaran matematik dan sains sama ada dalam bahasa Inggeris, Bahasa Malaysia atau kedua-duanya sekali.
> Mana-mana pelajar yang sedang mengikuti kedua-dua matapelajaran tersebut dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris, akan dibenarkan meneruskan pengajian mereka dalam Bahasa Malaysia sepenuhnya.
> Pembelajaran dan Pengajaran matapelajaran sains dan matematik dalam Bahasa Malaysia sepenuhnya akan bermula dari tahun 2016 untuk sekolah rendah.
> Untuk sekolah menengah pula, kedua-dua subjek berkenaan akan diajar sepenuhnya dalam Bahasa Malaysia mulai tahun 2021.
--mstar--

Monday, 31 October 2011

Pengumuman UPSI

MENGHANTAR SEHINGGA EMPAT(4) FAIL DALAM SATU TUGASAN
Pihak Universiti telah menaiktaraf modul tugasan dengan kebolehan menghantar empat(4) URL file dalam satu tugasan. Contoh URL yang boleh dimuatnaik seperti URL google dokumen, URL video di Youtube atau komen di blog. Sila klik untuk manual ini.

PENTING : ANDA BOLEH MENGGGUNAKAN AKAUN GMAIL UNTUK CIPTA URL ASSIGNMENT
Sila hubungi pasukan e-mel Unit Rangkaian dan Server (05-4505878/5879) untuk bantuan teknikal BERKENAAN EMAIL SISWA. Sekiranya anda mempunyai akaun Gmail (peribadi), anda juga boleh menghantar tugasan melalui pautan seperti manual dilampiran.

PENTING : TUGASAN (ASSIGNMENT) MELALUI URL
Kepada semua pelajar terutamanya PJJ, pihak Universiti telah menaiktaraf kaedah penghantaran tugasan (assignment), dari kaedah muatnaik fail kepada kaedah menjana pautan URL .

Oleh yang demikian, mohon kepada semua pelajar :

1.Memuatnaik fail tugasan anda ke Mail Siswa / Gmail,

2. Jana pautan dalam bentuk URL,

3.Paste URL tersebut pada bahagian URL di Assignment MyGuru2.

Sila rujuk manual ini

PPSMI


Page Serah Memorandum Kepada Najib
PUTRAJAYA: Persatuan Ibu Bapa Untuk Pendidikan Malaysia (Page) pada Isnin mendesak agar kerajaan mempertimbangkan semula pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) secara pilihan di sekolah.
Pengerusinya berkata berikutan itu pihaknya menghantar satu memorandum kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak agar perkara tersebut dipertimbangkan semula. "Kita sudah serah memorandum tersebut yang diterima oleh pegawai khas Perdana Menteri dan dalam kandungannya kita mengatakan bahawa polisi PPSMI adalah cukup elok dan diterima masyarakat," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan memorandum di Pejabat Perdana Menteri di sini.
Beliau berkata pada 12 November ini, beberapa pihak ibu bapa akan mengadakan satu perkelahan di beberapa buah negeri bagi menunjukkan mereka serius dalam perkara tersebut.
"Jadi saya minta mereka yang terlibat dalam perkelahan tersebut membuatnya secara aman damai," katanya.
PPSMI akan diganti dengan Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris pada tahun depan. -BERNAMA

Wanita dan Pemakaian

Satu entri dari blog lain yg aku suka...Tahniah pada artis yang lukis ni...

Islam tidak melarang wanita nak memakai apapun sebab Islam menyuruh kita menutup aurat asalkan kita mengikut kehendak syariat dan labuhkan ke paras dada sangat perlu. Dalam Al-Quran pon ade sebut. Islam bukan nak bagi seorang wanita tu nampak kolot tapi supaya wanita itu lebih dihormati. Wanita ISLAM WAJIB MENUTUP aurat bukan MEMBALUT AURAT

Thursday, 27 October 2011

Pembekuan Pelantikan Ke Gred DG41 Bagi Guru-Guru PJJ

Malas nak komen lagi...tp sesape yang berminat nak tengok sila la ke << sini >>

Monday, 10 October 2011

Bajet vs Rege Barang


Bajet baru umum….. Rege dah mula naik….hadoyai!!!!!!

Pembentangan Bajet 2012 yang antaranya melibatkan kenaikan gaji, imbuhan serta bonus tambahan kepada kakitangan awam di seluruh negara, pada 7 Oktober lalu dijangka akan mendorong peniaga tamak mengambil kesempatan menaikan harga barangan.
Bagi menghadapi kemungkinan itu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) telah mengambil langkah mewujudkan Jawatankuasa Pemantauan Harga bagi mengekang kenaikan harga oleh sebilangan peniaga yang tidak bertanggungjawab.
Kenaikan harga barangan pengguna adalah satu isu normal setiap kali kerajaan mengumumkan pemberian bonus atau sebarang bentuk penyelarasan gaji serta elaun di kalangan kakitangan awam.
Di Pahang umpamanya  dilaporkan, peniaga dikesan menaikkan harga daging ayam sehingga RM10 sekilogram.
Berikut adalah kandungan sms dari KPDNKK yang dihantar kepada NGO-NGO pengguna di seluruh negara:
“Dengan pengumuman Bajet 2012, kenaikan gaji penjawat awam dll dijangka akan mencetuskan kenaikan harga oleh peniaga yang tidak beretika.
“Sebagai tindakan proaktif, KPDNKK akan menubuhkan taskforce untuk pemantauan harga dan pada masa yang sama kerjasama bersama NGO pengguna dan rakan pengguna diperlukan dalam usaha kementerian dalam menangani isu kenaikan harga dan keuntungan melampau.
“Pihak kami akan berhubung dengan persatuan pengguna dari masa ke semasa bagi maksud ini,”.
Presiden Persatuan Pengguna Air Keroh (PPAK), Safina Sulaiman berkata, KPDNKK sewajarnya meningkatkan lagi pemantauan harga di seluruh negara untuk mengekang kenaikan harga barang oleh peniaga-peniaga yang cuba mengambil kesempatan.
“Memanglah KPDNKK seharusnya mempertingkatkan lagi pemantauan, bukan sahaja di bandar malah diluar bandar demi mengelakkan kenaikan harga barangan oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab”, katanya kepada kami melalui sms.

--->mynews hub.my

Thursday, 6 October 2011

Sikit Pasal Youtube

YouTube diasaskan bersama-sama oleh Chad Hurley, Steve Chen, dan Jawed Karim yang kesemuanya merupakan pekerja perintis PayPal.  Sebelum PayPal, Hurley belajar reka bentuk di Universiti Indiana Pennsylvania, manakala Chen dan Karim belajar sains komputer bersama-sama di Universiti Illinois di Urbana-Champaign. Nama domain "YouTube.com" diaktifkan pada 15 Februari 2005,dan laman web dibangun pada bulan-bulan yang berikut. Pencipta-penciptanya memberikan orang ramai sebuah pratonton tentang laman web mereka pada Mei 2005 dan enam bulan kemudian, YouTube muncul buat pertama kali secara rasmi.
Pada musim panas 2006, YouTube menjadi salah satu laman web yang paling pesat pertumbuhannya dalam Jaringan Sejagat, dan ditempatkan oleh Alexa sebagai laman web yang kelima terpopular, iaitu jauh mengatasi juga pertumbuhan laman web MySpace.  Menurut sebuah tinjauan pada 16 Julai 2006, 100 juta klip ditonton di YouTube pada setiap hari, dengan sebanyak 65,000 video baru dimuat naik setiap 24 jam. Menurut Nielsen/NetRatings, Youtube dikunjungi oleh hampir 20 juta pengguna setiap bulan, dengan sekitar 44% penontonnya merupakan wanita, dan 56% lelaki. Kumpulan yang berumur antara 12 hingga 17 tahun merupakan penontonnya yang terutama. Keunggulan Youtube dalam pasaran video dalam talian adalah amat mengejutkan. Menurut laman web Hitwise.com, YouTube menguasai 64% daripada pasaran video dalam talian di United Kingdom
http://ms.wikipedia.org/wiki/YouTube
nak belajar cara register youtube____>